11/10/2019

Την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΔΟΥ, σε ό,τι έχει σχέση με τις συναλλαγές τους με τους πολίτες, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος,

Εξήγγειλε την ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά και από το σπίτι του για όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, που πραγματοποιούνται σήμερα στις εφορίες.

Θα γίνονται αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά μια σειρά διαδικασιών όπως:

1ον) 0 υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

2ον) Η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών. Οι δηλώσεις αυτές θα γίνονται από απόσταση και από τον συμβολαιογράφο που έχει αναλάβει τη μεταβίβαση», τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις όπως:

-Η αυτόματη ενημέρωση και διασύνδεση του Μητρώου Φορολογουμένων με τα άλλα Μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης.

-Η διασύνδεση και η διαδραστική ενημέρωση ανάμεσα στο Φορολογικό Μητρώο και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο για να καταγράφονται άμεσα οι μεταβολές νομικών προσώπων.

-Η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την αυτοματοποιημένη βεβαίωση προστίμων εκπρόθεσμης αρχικής υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. και άλλων φόρων, αλλά και για την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική ενημέρωση των φορολογούμενων για την καταβολή οφειλών.

Η διασύνδεση με την Κτηματολόγιο Α.Ε προκειμένου να υπάρχουν διασταυρώσεις για ενδεχόμενη αδήλωτη ακίνητη περιουσία.